Szívelégtelenség: okok, tünetek és kezelés

0
519
Szívelégtelenség okok, tünetek és kezelés

A szívelégtelenség az az állapot, amelyben a szív nem képes elegendő mennyiségű vért pumpálni testünk minden szervébe és részébe. Ugyanezt az állapotot szívelégtelenségnek is nevezik, bár ez a kifejezés alkalmasabb lenne a szívelégtelenség fázisainak jelzésére, amelyet a felesleges folyadék felhalmozódása és/vagy más szervek működésének károsodása jellemez, amelyet a szív meghibásodása határoz meg. A szívelégtelenség nagyon gyakori állapot, amely a 70 év feletti emberek több mint 5% – át érinti. A legtöbb esetben ez egy krónikus állapot, amelyet az egész életen át követni kell.

Mi okozza a szívelégtelenséget?

Mi okozza a szívelégtelenségetSzívelégtelenség okozta számos oka lehet, amelyek közül a leggyakoribb a következők: magas vérnyomás (hipertónia), különösen akkor, ha nem törődött: növeli a szív munkáját, ami idővel válhat (azaz, hogy dolgozzon hipertrófia), valamint a fáradtság; koszorúér-betegségben (a verőerek, hogy készítsen artériás vért a szív izom), különösen, ha meghatározott egy vagy több stroke, amely befolyásolja azon képességét, összehúzódás, a szív; a szívizom betegségei (miocardiopatie vagy cardiomyopathiák), leggyakrabban ismeretlen eredetű, és ritkábban a szívre mérgező anyagok bevitelének következményei lehetnek (pl. alkoholos italok feleslege vagy rák kezelésére használt gyógyszerek) vagy vírusfertőzések( myocarditis); vannak örökletes tulajdonságokkal rendelkező formák is (miocardiopatie család); a szívbillentyűk (valvulopatie) és a születéskor jelen lévő szívbetegségek (veleszületett szívbetegség) betegségei, amelyek a szív munkájának növekedését és/vagy a pulmonalis hajók áramlásának (feleslegének vagy hiányának) megváltozását okozzák.

Milyen rendellenességeket okoz a szívelégtelenség?

Milyen rendellenességeket okoz a szívelégtelenségA fő tünetek (tünetek) okozta Szívelégtelenség: fáradtság (fáradtság), könnyű, fáradtság, csökkent a kapacitás, a fizikai megterhelés, illetve a fejlettebb formák is olvastam, (pl. ruha); a nehézlégzés, légszomj (nehézlégzés) terhelés során (erős, közepes, vagy fény vonatkozásában a mértéke a betegség), vagy akár a többi, jellegzetes, a szívelégtelenség, a nehéz légzés, fekve, ez javítja az ülő helyzetben, vagy szükségessé teszi, hogy a 2 vagy több párnák aludni; duzzanat (ödéma) a folyadék felhalmozódása miatt a lábak lágy szöveteiben; észrevehető lehet (a cipő szűknek bizonyul, a zokni elhagyja a jelet), de néha csak akkor ismerhető fel, ha az ujjaival a boka körül vagy a láb elülső oldalán nyomja meg, elhagyja a lenyomatot; ez megnyilvánul a lábfejben.; az érzés, a méretek hasi (néha a fájdalom a szájban vagy gyomorban, hogy a jobb oldalon, hogy úgy tűnik, a fizikai aktivitás során, vagy étkezés után is bőséges) miatt emésztési nehézségek csökkent vérellátás emésztő rendszert, valamint, hogy a felhalmozódott folyadék szintje a májban; az érzés, a szívdobogás, szapora szívverés (tachycardia) vagy lassítják (bradycardia) vagy szabálytalan (aritmia); a ájulásérzés vagy szédülés, általában nem érinti, ha a rövid időtartamú vagy a társult az átmenetet a fekvő vagy ülő helyzetben, hogy állandó; azonnal jelenteni kell az orvosnak, ha független a helyzetváltozástól, és gyorsulással, lassulással vagy szabálytalan szívveréssel jár.

Hogyan kezelik a szívelégtelenséget? A szívelégtelenség a legtöbb esetben krónikus állapot; ezért megérdemli, hogy egész életen át kövessék és kezeljék. Csak bizonyos esetekben (például egy olyan szelepbetegség műtéte, amely még nem eredményezett visszafordíthatatlan károsodást a szívizomban) véglegesen gyógyítható.

Az ellátás célja az élet meghosszabbítása, valamint a szívelégtelenségben szenvedő beteg életminőségének javítása. A szívelégtelenség terápiája gyógyszerekre és néhány nem farmakológiai kezelésre oszlik, ezek közül a legfontosabbak a szívműtétek és a közelmúltban az elektromos eszközök, például a defibrillátorok és a tempomatkészítők alkalmazása. A terápiás program szerves része a megfelelő életmód elfogadása, mind az Általános kardiovaszkuláris megelőző intézkedések, mind pedig bizonyos specifikus normák (a sóbevitel csökkentése, a víz és a folyadékbevitel korlátozása általában) tekintetében, amelyek a szívelégtelenségben szenvedő alanyban különleges értéket kapnak.

A szívelégtelenség gyógyszerei

A szívelégtelenség gyógyszereiA ma rendelkezésre álló gyógyszeres terápiák lehetővé tették a szívelégtelenségben szenvedő betegek természetes történetének jelentős javulását. Ezen a területen vannak olyan gyógyszer, amely kezelésére néhány a legtöbb letiltása a szívelégtelenség tünetei (ez a helyzet a vizelethajtók, ahhoz képest, folyadék-visszatartás), mások, hogy tudja ellensúlyozni, lassítani, vagy akár visszaveti a mechanizmusok mögött a betegség, szívelégtelenség. A legtöbb szívelégtelenségben szenvedő beteg több gyógyszert szed; annak ellenére, hogy nehéz és kényelmetlen lehet sok különböző gyógyszert szedni, a cél az, hogy a lehető leghosszabb ideig fenntartsák a kompenzáció feltételeit (és ezért a beteg jólétét), és a lehető legnagyobb mértékben használják azokat a gyógyszereket, amelyek képesek “gyógyítani” a szívelégtelenséget, megőrizve a szív romlását vagy akár javítva a teljesítményt. A következők a szívelégtelenség kezelésében leggyakrabban használt gyógyszerek osztályai. Természetesen nem minden betegnek kell bevennie az itt felsorolt összes gyógyszert.

Diuretikumok: távolítsa el a folyadék túlterhelését, amely a szívműködési zavar miatt következik be. A diuretikum dózisa változhat a beteg igényeihez képest, akiknek bizonyos körülmények között képesnek kell lenniük arra, hogy” önkezeljék ” ezt a gyógyszert (például megnövekedett dózis 1,5-2 kg-nál nagyobb súlygyarapodás esetén egyik napról a másikra, a vízvisszatartás növelésének jele). A leggyakoribb mellékhatások a vérnyomás csökkentése, a görcsök és a vér káliumszintjének csökkentése.

Digitális: növeli a szív összehúzódási képességét, csökkenti a verések gyakoriságát. Hasznos a tünetek javításában előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. Rendszeresen ellenőrizni kell a digitalis szintjét a vérben, hogy elkerüljük a túladagolást, ami a pulzusszám, a ritmuszavarok, az émelygés túlzott lassulását okozhatja.

ACE-gátlók: értágítóként hatnak, csökkentik a nyomást, ezáltal csökkentik a szív munkáját; ellensúlyozzák a szívelégtelenség progressziójának néhány mechanizmusát is, ezáltal “gyógyító”hatást fejtenek ki. Ezek a gyógyszerek amellett, hogy a szívelégtelenség néhány tünetére hatnak, képesek meghosszabbítani a szívelégtelenségben és/vagy dekompenzációban szenvedő betegek életét, ezáltal javítva prognózisukat. Ezeket a magas vérnyomás terápiájában, miokardiális infarktus után is alkalmazzák. A leggyakoribb mellékhatások a köhögés, a vérnyomás túlzott csökkenése, és sokkal ritkábban a vér káliumszintjének emelkedése és a vesefunkciós indexek romlása. Ezeknek a problémáknak a megelőzése érdekében általában alacsony dózisokkal kezdik, majd fokozatosan növelik, majd rendszeresen ellenőrzik a laboratóriumi vizsgálatokat.